Hommage a Klaas Jan Mulder 1

Een jaar geleden, op 1 november 2008, overleed de pianist, organist en dirigent Klaas Jan Mulder. Mulder was een rasmuzikant, die bekend werd door het spelen van virtuoze en goed in het gehoor liggende orgelmuziek.Een van zijn pianoleerlingen, Hendrik Jan van der Heiden, heeft als eerbetoon aan zijn leermeester een cd gemaakt waarop hij twaalf improvisaties van Mulder over bekende geestelijke liederen naspeelt. Samen met vier eigen improvisaties voert Van der Heiden ze uit op een groot romantisch orgel in Duitsland.

De improvisaties op de cd zijn kenmerkend voor Mulder. De melodieregels worden vaak afgewisseld met ‘refreintjes’ die klinken als een fanfare (Psalm 118), een toccata (Psalm 75), een meditatie (”De maan is opgekomen”) of een cantabilé (Psalm 133). Bovendien is een aardige fugato te horen over Psalm 124. Jammer is dat canonische voorspelen (Psalm 42) en trio’s (Psalm 134) op deze cd ontbreken, want ook daar was Mulder goed in. Bovendien maakte hij improvisaties die halverwege ‘oplichtten’ doordat hij ging spelen in een andere toonsoort. Helaas is daarvan op deze cd, zelfs in Van der Heidens weergave van de toccata over Psalm 68, niets te horen.

Van der Heiden voert de improvisaties prima uit. Alleen vraag ik me af waarom hij ze op cd heeft gezet: Mulder heeft dit zelf immers al gedaan. Bovendien verscheen dit jaar een in memoriamdubbel-cd waarop ”onvergetelijke improvisaties” van Mulder te horen zijn. Zo’n cd lijkt me, mede vanwege de samenzang en de orgels die erop te horen zijn, veel boeiender om naar te luisteren.

Op Van der Heidens cd boeit vooral zijn eigen improvisatie over ”Dear Lord and Father of Mankind”. Daarmee steekt hij Mulder naar de kroon en brengt hij een beter eerbewijs dan met al z’n nagespeel.

N.a.v. ”Hommage à Klaas Jan Mulder (1930-2008) – Hendrik Jan van der Heiden speelt improvisaties van Klaas Jan Mulder – Seifertorgel St. Gudulakerk Rhede, Duitsland”; STH Records (1409392); € 14,90.

Recensie door J. Veerman in RD 2009



Plaats een reactie